Skip to main content

Η δομή του σημερινού κόσμου και οι συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην πεποίθηση ότι δεν μπορούν με κανένα τρόπο να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα και υποχωρούν συνεχώς στις απαιτήσεις της αβεβαιότητας και του αρνητισμού, αντί να τις υπερβούν και να προχωρήσουν στο δρόμο της προόδου και της επιτυχίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο ταλέντο και πόση δύναμη βρίσκονται σε ύπνωση μέσα τους. Δεν αφιερώνουν χρόνο για να σκύψουν μέσα τους και να δούνε ποιοί είναι παραγματικά. Στόχος μιας εμπνευσμένης ηγεσίας θα πρέπει να είναι η βοήθεια προς τους ανθρώπους να απελευθερώσουν τα ταλέντα τους, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός οράματος, το οποίο τους δείχνει τι έχει νόημα και αξία. Πρέπει όλοι να νιώσουν ότι έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν ως άτομα μέσα από την εργασία τους. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν και να ενθαρρυνθούν ώστε να σκέπτονται πιο έξυπνα και να εξερευνήσουν νέα μονοπάτια σκέψης. Ο χώρος εργασίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα τεράστιο εργοστάσιο ιδεών, όπου η δημιουργικότητα και η καινοτομία αναγνωρίζονται και ανταμείβονται. Το εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να ανταμείβει την περιέργεια και να καλλιεργεί την πεποίθηση ότι οι νέες ιδέες είναι οι σπόροι της επιτυχίας και ότι πολλές φορές αρκεί και μόνο μια νέα ιδέα για να αλλάξει τη ροή των δεδομένων.

Κάθε άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο έχει την ικανότητα να νιώσει ενθουσιασμό για κάτι. Πρωταρχικό έργο του ηγέτη μιας οργανωμένης δομής είναι να ενθουσιάσει τους ανθρώπους του και να τους κινητοποιήσει προς το σημαντικό σκοπό που αποτελεί το όραμά του. Το όραμα αυτό θα πρέπει να συγκινεί τους άνδρες και τις γυναίκες του εργασιακού του χώρου. Επίσης, θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με τα συμφέροντα των ανθρώπων που δουλεύουν ως ομάδα, διότι μόνο τότε δημιουργούνται τεράστια επίπεδα εμπιστοσύνης, πίστης και δέσμευσης προς ένα συγκεκριμένο σκοπό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ. Πεινούν για λίγη αναγνώριση και ειλικρινή εκτίμηση των προσπαθειών τους. Προτιμούν έναν απλό έπαινο από οποιαδήποτε άλλη ανταμοιβή. Ο έπαινος θα πρέπει να είναι ειλικρινής, άμεσος και συγκεκριμένος και να γίνεται μπροστά σε άλλους. Ο ειλικρινής έπαινος μπορεί να μετακινήσει βουνά και να οδηγήσει σε θεαματικές ανατροπές στον εργασιακό χώρο. Τα μυαλά, όπως και οι καρδιές, πηγαίνουν εκεί που παίρνουν εκτίμηση. Οι άνθρωποι που ξυπνούν με χαρά το πρωί και αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ηγεσία σημαίνει εστιασμένη δράση στην κατεύθυνση ενός αξιόλογου σκοπού. Το έργο του ηγέτη είναι να οδηγήσει τους ανθρώπους του από εκεί που βρίσκονται εκεί που δεν έχουν πάει ποτέ. Ο Γκαίτε είπε: «Φέρσου στους ανθρώπους σαν να ήταν αυτοί που θα έπρεπε να είναι και βοήθησέ τους να γίνουν αυτοί που είναι ικανοί να γίνουν».

Το όραμα και η πορεία ενός ηγέτη θα πρέπει να στηρίζονται σε βασικές αρχές. Οι αρχές είναι για τους ανθρώπους ό,τι είναι οι ρίζες για τα δένδρα. Χωρίς ρίζες τα δένδρα πέφτουν όταν τα χτυπήσει ο άνεμος. Χωρίς αρχές, οι άνθρωποι χάνουν την πορεία τους όταν τους συγκλονίζουν οι θύελλες της ζωής.

Αστέριος Καραγιάννης
Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ
Διευθυντής Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής

Σεπτέμβριος 2017


Χαιρετισμός του Αστέριου Καραγιάννη το έτος 2016
Χαιρετισμός του Αστέριου Καραγιάννη το έτος 2015
Χαιρετισμός του Αστέριου Καραγιάννη το έτος 2014
Χαιρετισμός του Αστέριου Καραγιάννη το έτος 2013
Χαιρετισμός του Αστέριου Καραγιάννη το έτος 2012
Χαιρετισμός του Αστέριου Καραγιάννη το έτος 2011

Ιατρική Σχολή

Δορυφορική άποψη από το Google. Κλικ για μεγέθυνση.

Οδοί

Πως θα μας βρείτε. Κλικ για χάρτη

Αστικά Λεωφορεία