Skip to main content
Κλινική Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διευθύντρια: Καθηγήτρια Κυριακή Π. Πιστεύου – Γομπάκη

1. Πρόλογος – Ιστορία

Η ιστορία της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ξεκινάει με την ίδρυση και λειτουργία του Ακτινολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής του Α.Π.Θ. από το έτος 1947 με πρώτο Καθηγητή τον αείμνηστο Σπύρο Κρητικό στην μονάδα κοβαλτίου 60 (Co60) που ενσωματώθηκε στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, και συνέχισε να λειτουργεί με τις μετέπειτα διευθύνσεις από τους Καθηγητές κ. Άνθιμο Χριστοφορίδη και Αθανάσιο Κούσκουρα.
Το έτος 1990 με προεδρικό διάταγμα ιδρύθηκε ανεξάρτητο Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΦΕΚ τεύχος 1, αριθμ. φύλλου 61, Προεδρικό Διάταγμα 171 της 10ης/4/1990) με Διευθυντή τον πρώτο Καθηγητή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Πανελληνίως Αριστοτέλη Βρίτσιο, και στη συνέχεια τους Καθηγητές κ.κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο, Ιωάννη Σωφρονιάδη και σήμερα την κ. Κυριακή Πιστεύου – Γομπάκη.

2. Εγκαταστάσεις

Η Κλινική αρχικά βρισκόταν στο χώρο του Εργαστηρίου της Ακτινοδιαγνωστικής υπό μορφήν μόνον μιάς μονάδος Κοβαλτίου μέχρι τον Ιούνιο του 1998, οπότε τότε παραδόθηκε το νέο κτιριακό τμήμα, στο ισόγειο των νέων κτιρίων του Νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α. και εκεί μέχρι το 2003 λειτουργούσε η μονάδα Κοβαλτίου μόνον, ενώ είχαν ετοιμασθεί και άλλοι 2 θωρακισμένοι χώροι περιμένοντας σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα.
Τον Ιούνιο του 2003, η άδεια λειτουργίας της Κλινικής δεν ανανεώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, λόγω έλλειψης εξομοιωτή θεραπείας και ύπαρξης παλαιού τεχνολογικού εξοπλισμού.
Το 2004 χάρη στις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη χρηματοδοτήθηκε ο τεχνολογικός εξοπλισμός της Κλινικής μας συνολικό ποσόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ (25% από το Ελληνικό Δημόσιο και 75% από Κοινοτικούς πόρους).
Ο Τεχνολογικός εξοπλισμός αυτός αποτελείται από ένα Γραμμικό Επιταχυντή, ένα C.T. Εξομοιωτή και ένα Computerizing Σύστημα Σχεδιασμού Θεραπείας.
Μετά από πολλές αντιξοότητες και γραφειοκρατικά γρανάζια, τα μηχανήματα αγοράστηκαν και από το 2009 βρίσκονται εγκατεστημένα στους μέχρι τότε άδειους νεόκτιστους χώρους της Κλινικής. Αυτά είναι: ένας Γραμμικός Επιταχυντής 6-18 ΜeU φωτονίων και παραγωγή ηλεκτρονίων, τελευταίας γενιάς, ένας CT εξομοιωτής καθώς και Σύστημα Σχεδιασμού Θεραπείας (Computerizing Treatment Planning) σε ειδικό χώρο, ενώ υπάρχει επίσης, ένας ακόμη κενός θωρακισμένος χώρος που περιμένει έναν δεύτερο Γραμμικό Επιταχυντή που ήδη έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον υπάρχει και ο χώρος όπου βρίσκεται η μονάδα Κοβαλτίου, για την οποία έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση πηγής της μετά από διαγωνισμό!!!! Παράλληλα, έχει ζητηθεί και ένα μηχάνημα ακτίνων x orthovoltage 300 KV για επιφανειακούς όγκους, όπως είναι οι καρκίνοι δέρματος, τα μελανώματα, οι οστικές μεταστάσεις, οι λεμφαδένες, κ.λ.π.
Εκτός από τους χώρους ακτινοθεραπείας, η Κλινική επεκτάθηκε κατά 100 m2, και περιλαμβάνει τη δημιουργία 1 θάλαμο βραχείας νοσηλείας, 5 γραφεία Ιατρών μαζί με αυτό της Διευθύντριας και της Γραμματείας, 1 γραφείο Ακτινοφυσικών, 1 γραφείο για τα ραντεβού ασθενών, 1 γραφείο των εξωτερικών Ιατρείων και 1 εμφανιστήριο.
Η Κλινική ευρίσκεται σε άμεση σχέση και συνεργασία με το Επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Α.Π.Θ. υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού κ. Κυριάκου Ψαρράκου, παρέχοντας άμεση υποστήριξη σχετικά με την δοσιμετρία, την ακτινοπροστασία και τον σχεδιασμό ακτινοθεραπείας μετά την εγκατάσταση των νέων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων.
Το 2010 μας βρίσκει πλέον σε Κλινική εξοπλισμένη με την πιο σύγχρονη λέξη της τεχνολογίας, ανακαινισμένη και εκτεταμένη κτιριακά και έχοντας ήδη έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας μετά από λεπτομερή και ακριβή έλεγχό της και χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας μέσω του Υπουργείου Υγείας. Η άδεια λειτουργίας της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας είναι με Αριθμ. Πρωτ. Γ1/33161/25-02-2010.

Ιατρική Σχολή

Δορυφορική άποψη από το Google. Κλικ για μεγέθυνση.

Οδοί

Πως θα μας βρείτε. Κλικ για χάρτη

Αστικά Λεωφορεία