Skip to main contente-ξυπνη Θεσσαλονίκη με ηλεκτρονικές εφαρμογές

Με στόχο την υποστήριξη μιας τόσο πρωτοποριακής εκδήλωσης που γίνεται για πρώτη φορά όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής κ.κ. Βασίλης Κιλίντζης, Ιωάννης Μουλός, Νικόλαος Μπερεδήμας και Παντελής Νατσιάβας ανέπτυξαν την εφαρμογή «Ether». Αφορμή στάθηκε, εκτός από το ερευνητικό ενδιαφέρον, το μεγάλο πρόβλημα αιθαλομίχλης που αντιμετώπισε η πόλη κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς γενικός στόχος του συστήματος είναι να δίνει πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

Δημοσιεύτηκε: Απρίλιος 2014 | ΤΟ ΒΗΜΑΙατρική φροντίδα μέσω... SMS«Αποκλειστικό» γιατρό για όλο το 24ωρο μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οι ασθενείς! Οι εφαρμογές της τηλεϊατρικής, με τη χρήση αισθητήρων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξασφαλίζουν συνεχή ιατρική παρακολούθηση και αποδεικνύονται σωτήριες για τους καρδιοπαθείς.

Επιστήμονες του ΑΠΘ έβαλαν σένσορες τελευταίας τεχνολογίας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή με καρδιακή ανεπάρκεια για να τους φροντίζουν εξ αποστάσεως. Αποτέλεσμα, να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές στην υγεία τους, όπως π.χ. το πνευμονικό οίδημα, αλλά και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Επιπλέον, με τους «έξυπνους» αλγόριθμους που ανέπτυξαν οι ερευνητές κατάφεραν όχι μόνο να έχουν τον έλεγχο της υγείας των ασθενών τους, αλλά και να τεστάρουν αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους.

Ο καθ. Ιατρικής Πληροφορικής στο ΑΠΘ Ν. Μαγκλαβέρας αναφέρει ότι οι εφαρμογές της τηλεϊατρικής εξασφαλίζουν συνεχή ιατρική παρακολούθηση και αποδεικνύονται σωτήριες για τους καρδιοπαθείς Ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης, υποψήφιος δρ Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ φορά αισθητήρες κουμπωμένους σε ειδική ζώνη ώστε να μεταφέρουν δεδομένα στους γιατρούς
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Μαΐου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Μπλόκο» στις παρενέργειες των φαρμάκωνΕνα έξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα κατά των παρενεργειών των φαρμάκων με την υπογραφή Ελλήνων επιστημόνων από το ΑΠΘ μπορεί να σώσει ζωές! Προειδοποιεί τους ασθενείς για τις ανεπιθύμητες δράσεις των σκευασμάτων, δίνει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της υγείας ρίχνοντας το κόστος πολλών υπηρεσιών και μειώνει ακόμη και 20% τις παρενέργειες αλλά και τους θανάτους από φάρμακα, όπως δείχνει η εφαρμογή του στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι Ελληνες πολίτες δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα άμεσα και σημαντικά οφέλη του, επειδή το υπουργείο Υγείας δε δίνει «το πράσινο φως» για την εφαρμογή του σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Ποιος δε θα ήθελε να έχει αξιόπιστες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Βελτιώνεται η υγεία του ασθενή;», «Υπάρχουν επικίνδυνες για τη ζωή του παρενέργειες;», «Μήπως η φαρμακευτική αγωγή κρύβει ψυχοφθόρες καταστάσεις;». Το σύστημα που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη «διαβάζει» όλα τα φάρμακα, συνδυάζει τις πληροφορίες από τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή και προτείνει εναλλακτικές λύσεις φαρμακευτικής αγωγής κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του.

Ο Βασίλης Κιλίντζης, υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής Πληροφορικής στο ΑΠΘ Ο Νίκος Μαγκλαβέρας, καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής στο ΑΠΘ
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 6 Μαΐου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Αναζητά «θεραπεία» για τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Ελληνας επιστήμονας, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), εντοπίζει τις ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων, ένα ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό για τη δημόσια υγεία..

Σε περίπου δύο χρόνια θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της σημαντικής έρευνας για τις παρενέργειες των φαρμάκων, επισημαίνει ο Ελληνας επιστήμονας Β. Κουτκιάς

Ο 38χρονος Βασίλης Κουτκιάς βρίσκεται ήδη στο Παρίσι, μετά την υποτροφία που κέρδισε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Marie Curie και ασχολείται με τη φαρμακο-επαγρύπνηση και την ασφάλεια των ασθενών σε θέματα συνταγογράφησης.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν κατατάξει τις παρενέργειες των φαρμάκων στις δέκα πιο συχνές αιτίες θανάτων στις ΗΠΑ με επίδραση σε 1,5 εκατομμύριο ασθενείς τον χρόνο, ενώ στη Γαλλία έχει εκτιμηθεί ότι το 3% των εισαγωγών σε νοσοκομείο οφείλεται σε αυτές», δήλωσε ο Ελληνας ερευνητής στο «Εθνος».

Στο εργαστήριο του Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM και συγκεκριμένα με την ομάδα UMRS 872, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Μαρί-Κριστίν Ζολάν, ο Β. Κουτκιάς θα αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα που θα είναι σε θέση να ενοποιήσει διαφορετικά υπολογιστικά συστήματα εντοπισμού πιθανών ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων.

Αναφορές και από διαδίκτυο
Οι χρήστες του προγράμματος δεν θα είναι παρά ο ΕΟΦ και οι επαγγελματίες της υγείας, οι οποίοι θα μπορούν να εντοπίσουν τις παρενέργειες ενός φαρμάκου και όλα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί γι΄αυτό.

Θα υπάρχουν αναφορές ακόμη και από τις σελίδες κοινωνικές δικτύωσης (facebook, twitter) ή chat rooms μέσα από τα οποία οι ίδιοι οι ασθενείς αναφέρουν τυχόν προβλήματα από το συγκεκριμένο φάρμακο.

«Πέρα από τα προβλήματα υγείας, μία ακόμη σημαντική διάσταση του ζητήματος είναι το κόστος που προκαλείται στο σύστημα υγείας από τις ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία», μας είπε ο κ. Κουτκιάς.

Η αποτροπή των παρενεργειών για τα φάρμακα που κυκλοφορούν, μπορεί να υποστηριχθεί με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, συνεισφέροντας έτσι στον αποτελεσματικό εντοπισμό και την αξιολόγησή τους. Κι αυτό επειδή στις κλινικές δοκιμές που γίνονται πριν ένα φάρμακο εγκριθεί από τον ΕΟΦ, ή οποιονδήποτε εθνικό οργανισμό φαρμάκων, δεν μπορούν να εντοπιστούν όλες οι παρενέργειες.

Οι στόχοι της έρευνας
Νέα σελίδα για τη φαρμακολογία
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια, έχουν ως κύριους αποδέκτες φαρμακευτικές εταιρείες, φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης, εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας, ερευνητές του χώρου της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής, ασφαλιστικούς φορείς και κανονιστικές αρχές, όπως επίσης και ομάδες ασθενών. «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να εντοπίσουμε ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων. Αυτό γινόταν μέχρι τώρα σε πολύ αρχικό στάδιο στα νοσοκομεία από πληροφορίες και δεδομένα που έδιναν οι ασθενείς και κατέγραφαν οι γιατροί.

Πλέον θα υπάρχουν βάσεις δεδομένων για τα φάρμακα, μέσα από τη συμπληρωματική και συγκριτική αξιοποίηση δεδομένων που προκύπτουν από διάφορες σχετικές πηγές βιοϊατρικής πληροφορίας», ανέφερε ο κ. Κουτκιάς, ενώ ο καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νικόλαος Μαγκλαβέρας, επίσης συνεργαζόμενος ερευνητής του ΕΚΕΤΑ και καθηγητής του Β. Κουτκιά, δήλωσε ότι η επιλογή του Ελληνα ερευνητή «αποτελεί μεγάλη τιμή για μας και για το ΑΠΘ, καθώς η έρευνά του θα βοηθήσει την ασφάλεια των ασθενών από τη χρήση φαρμάκων και θα βελτιώσει τα κακώς κείμενα της συνταγογράφησης».

Η διαδρομή
Από τη Λαμία στο Παρίσι
Ο Β. Κουτκιάς γεννήθηκε το 1975 στη Λαμία. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, και έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στην Ιατρική Πληροφορικής στο ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια ήταν συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) ου ΕΚΕΤΑ, εδώ και λίγες μέρες ωστόσο μετακόμισε στο Παρίσι, όπου θα συνεχίσει την έρευνά του για τα επόμενα -τουλάχιστον- δύο χρόνια.

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27/11/2013 | ethnos.gr

Έλληνας ερευνητής έλαβε υποτροφία Marie Curie!

Η έρευνα -για τις παρενέργειες των φαρμάκων- που θα σώσει ζωές

Τουλάχιστον 100.000 θάνατοι ετησίως, μόνο στην Αμερική, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν το σύστημα παρακολούθησης των ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά.
Στη Γαλλία τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με παρενέργειες από τη χρήση φαρμάκων αντιστοιχούν στο 3% των εισαγωγών σε νοσοκομεία, με σημαντικό κόστος για το σύστημα Υγείας, ενώ στις ΗΠΑ αποτελούν την 4η πιο συχνή αιτία θανάτου, με 2 εκατ. σοβαρές αναφερόμενες περιπτώσεις το χρόνο

ύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει ο Έλληνας ερευνητής Βασίλης Κουτκιάς, που έλαβε υποτροφία από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Marie Curie και πριν 3 μήνες εντάχθηκε σε ομάδα του Εργαστηρίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale) στο Παρίσι, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Marie-Christine Jaulen

Ο ερευνητής, με κατάρτιση στην Ιατρική Πληροφορική και σχετική εμπειρία στο ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης, αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα για την ενοποίηση των πληροφοριών σχετικά με τις παρενέργειες φαρμάκων και την αποτελεσματική αξιοποίησή τους για την ασφάλεια των ασθενών.

Οι πηγές για τη συγκέντρωση των δεδομένων θα είναι οι εξής:

1) Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή που υπάρχει σε νοσοκομεία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Δανία.

2) Οι αναφορές που στέλνουν ηλεκτρονικά οι επαγγελματίες υγείας στις κανονιστικές αρχές και τους εθνικούς φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΕΟΦ, European medicines agency - EMA).

3) Μαρτυρίες ασθνενών στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, εξειδικευμένες πλατφόρμες, όπου συμμετέχουν ασθενείς π.χ. χρόνιων παθήσεων). Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένα λογισμικό που θα ενοποιεί τις πληροφορίες από τις μαρτυρίες, ώστε να γίνει η επιλογή κάποιων case studies (με βάση σοβαρότητα αναφερόμενης παρενέργειας).

Με χρονικό ορίζοντα 2 ετών, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο παρακολούθησης των φαρμάκων (αφού τοποθετηθούν στην αγορά) για τις ανεπιθύμητες δράσεις τους, οι οποίες θα διερευνηθούν στη συνέχεια από επιτροπές φαρμακοεπαγρύπνησης. Εξαιρετικά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σε παρόμοια συστήματα που εγκαταστάθηκαν πειραματικά σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών πόλεων αναφέρθηκε 20% μείωση στις παρενέργειες και περίπου 18% μείωση θανάτων, μετά από μόλις 1 μήνα.

«Το πρόβλημα έχει καταγραφεί και πλέον υπάρχει και σημαντική πολιτική στήριξη για την επίλυσή του. Ελπίζουμε το σύστημα που θα δημιουργήσουμε να βρει εφαρμογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», δηλώνει ο κ. Κουτκιάς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν ως κύριους αποδέκτες φαρμακευτικές εταιρείες, φορείς φαρμακο-επαγρύπνησης, εταιρείες Πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, ερευνητές του χώρου της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής, ασφαλιστικούς φορείς και κανονιστικές αρχές, όπως επίσης και ομάδες ασθενών.

«Θεωρούμε ότι θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν το σύστημα για τη διενέργεια στοχευμένων μελετών για τα φάρμακα τους», αναφέρει.

H ομάδα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, με πιο σημαντικό το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο.

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15/09/2013 | www.goodnews.grΙατρική Σχολή

Δορυφορική άποψη από το Google. Κλικ για μεγέθυνση.

Οδοί

Πως θα μας βρείτε. Κλικ για χάρτη

Αστικά Λεωφορεία